Koningsdag

Een nieuw begrip in Nederland, want er werd nog nooit eerder ‘Koningsdag ‘gevierd. Van 1813 tot 1890 had Nederland een koning als staatshoofd, maar een speciale dag zoals ‘Koningsdag’ voor de Koning werd er in die dagen niet gevierd. Het eerste nationale feest ter ere van een lid van het Koninklijke huis werd pas in 1885 gevierd. Op 31 augustus 1885 werd Prinsessedag gevierd ter ere van de toen 5-jarige prinses Wilhelmina. Na het overlijden van Koning Willem III, werd Prinsessedag omgedoopt in Koninginnedag.

Op 6 september 1898 werd Wilhelmina ingehuldigd in Amsterdam. Haar verjaardag werd tot 1948 gevierd op de dag dat Nederland Koninginnedag vierde. In die tijd was Koninginnedag nog niet het bekende volksfeest zoals wij dit tegenwoordig kennen.

In 1948 werd Juliana Koningin der Nederlanden en verplaatste Koninginnedag van 31 augustus naar 30 april. Tijdens de verjaardagen van Koningin Juliana stond het defilé op Paleis Soestdijk centraal. Veel mensen brachten een bezoek en plaatsten bloemen. De Koninklijke familie stond dan op het bordes. Overal Nederland vonden op verschillende plaatsen diverse festiviteiten plaats ter ere van de Koningin. Uiteindelijk groeide Koninginnedag uit tot een landelijke feestdag.

In 1980 nam Beatrix het stokje van haar moeder over en liet, als een geste naar haar moeder, de viering van Koninginnedag op 30 april in ere. Dit was ook een praktische overweging daar Koningin Beatrix jarig is op 31 januari.

Voortaan zal Koninginnedag Koningsdag heten en weer traditioneel gevierd worden op de verjaardag van de regerende vorst. De 1e Koningsdag is niet gevierd op de oorspronkelijke datum omdat deze op een zondag viel. Sinds 1980 worden de vieringen die op een zondag vallen verplaatst naar de zaterdag ervoor. Koningsdag wordt nooit op een zondag gevierd.

Ook in Zeewolde zijn er met Koningsdag diverse festiviteiten kijk hier voor het actuele programma.